Veel gestelde vragen
U kan bij ons terecht na afspraak van maandag tem vrijdag tussen 9 en 19u. U kan ook online een afspraak maken bij ons op de praktijk via de website mijndieren.eu/animalier
In de praktijk in Lier moet u steeds op voorhand een afspraak maken, in Koningshooikt kan u terecht na afspraak of met uw kat tijdens de vrije raadpleging op donderdag ochtend.
Vermits wij op beide praktijken het medisch dossier van uw dier kunnen raadplegen, staat het u vrij te kiezen naar welke locatie u het liefst komt. Radiografie, echografie en de meeste operaties gebeuren in onze praktijk te Koningshooikt.
U kan kiezen voor een vaste dierenarts om uw dier te begeleiden. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Indien u met uw huisdier niet tot in de praktijk geraakt, kan u ook een huisbezoek aanvragen.
Voeding en medicatie kan opgehaald worden in Lier en Koningshooikt, liefst na een telefoontje vooraf. Dan kunnen onze verpleegsters alles al klaarzetten voor u.
We raden u aan om altijd even op voorhand op te bellen, zodat we het nodige materiaal alvast klaar kunnen leggen en eventueel een andere afspraak kunnen verplaatsen. Zo winnen we kostbare tijd!
Buiten onze openingstijden kunnen ingeschreven klanten contact opnemen op het noodnummer 0904/69000. Ook op ons antwoordapparaat wordt dit spoednummer vermeld.
Vogeltjes die uit het nest gevallen zijn worden meestal nog gevoederd door hun ouders. Indien de vogel op een veilige plek zit, laat u hem het beste zitten.
Indien het niet veilig is, neem dan contact op met het vogelopvangcentrum in Herenthout op 014/514041
Met een gevonden hond of kat mag u langskomen op de praktijk. We kijken na of het dier gechipt is zodat we de eigenaar kunnen verwittigen. Als dit niet mogelijk is verwijzen we u door naar de politie. Zij nemen dan contact op met een dierenasiel in de buurt.
Teken kunnen soms ernstige aandoeningen overdragen, zoals de ziekte van Lyme, Ehrlichia en Babesiose. Daarom is het het beste om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik best een tekentang of een pincet. Tekentangen zoals de O’Tom schuift u zoals een koevoetje onder de teek. U draait tegen de richting van de klok en de teek laat vanzelf los. Indien u een gewone tekentang of pincet heeft pakt u daarmee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trekt u hem eruit. Geef geen ruk, want dan breken de monddelen af en geneest de wonde trager. Desinfecteer meteen hierna. Om te vermijden dat nieuwe teken zich vasthechten, gebruikt u het best preventief een tekenwerend product.
Ontwormingsschema: Pups en kittens: 3, 5 en 7 weken
Maandelijks tot de leeftijd van 6 maand
Volwassen hond of kat: drie tot viermaal per jaar naargelang het infectierisico
Ontwormingsproducten en vlooienproducten mag u steeds in de praktijk komen afhalen. Wij kopen onze medicatie in grote hoeveelheden aan, waardoor het voor u goedkoper is.
Voor sommige aandoeningen is het ook noodzakelijk dat uw dier een speciale voeding krijgt. Ook deze kan in de praktijk worden aangekocht. Wij werken met spaarkaarten. U kan steeds gratis voedingsadvies krijgen bij onze assistentes. We werken met de voeding van Paws-a-Whyle en Royal Canin. Hiervan hebben wij zowel de gezondheidsvoeding, om te voorkomen dat uw dier ziek wordt, als de speciale dieetvoeding om uw zieke dier te ondersteunen.
Zwaarlijvigheid brengt meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee. Indien u wenst kan u een afspraak maken bij onze assistentes, zij begeleiden uw huisdier bij het afslanken. Deze gewichtscontrole en begeleiding is gratis, alsook de opvolging achteraf. Aangepaste dieetvoeding is vaak noodzakelijk, de assistentes zullen u hierbij adviseren.
Er zijn verschillende redenen waarom een dier onder narcose moet gebracht worden. Meestal is dit omwille van een operatie, maar soms ook omdat hij volledig stil moet liggen voor een onderzoek of een behandeling.
Sommige eigenaars zijn ongerust als hun dier moet verdoofd worden. We proberen echter het risico verbonden aan een verdoving zoveel mogelijk te beperken. Eerst geven we een injectie waar uw dier rustig van wordt. Daarna krijgt hij/zij via een katheter de rest van de verdoving en valt volledig in slaap. Om onnodige stress voor de patiënt te voorkomen, mag de eigenaar erbij blijven tot het dier volledig slaapt.
Er blijft de hele tijd iemand bij uw dier. We sluiten een monitor aan om de hartslag, saturatie, ademhaling, temperatuur enz goed op te volgen. Bij sommige operaties wordt er gelijktijdig een infuus met vocht toegediend.
Meestal werken we met gasanesthesie. Dit is de meest veilige vorm van verdoving. Het dier ademt zuurstof met een klein beetje verdovend gas in via een buisje dat in zijn keel wordt geplaatst. We kunnen de verdoving van de dieren zo perfect regelen en afstemmen op de individuele patiënt.
Soms worden patiënten een beetje misselijk van de verdoving. Daarom vragen wij u om hen geen eten te geven de ochtend voor de operatie. Water mag echter wel. We vragen u ook om uw hond voldoende lang uit te laten voor uw afspraak.
Na de anesthesie wordt uw dier rustig wakker in onze hospitalisatieruimte. Hier liggen ze op een zacht matje in een kooi waarin zij zichzelf niet kunnen kwetsen. Zij worden regelmatig nagekeken door de dierenarts. Omdat de lichaamstemperatuur daalt tijdens de verdoving leggen we hen indien nodig onder een warmtelamp of op een warmtekussen. Pas wanneer ze voldoende wakker zijn mogen ze naar huis.
Het is niet abnormaal wanneer uw dier de avond van de verdoving en zelfs de dag daarna iets rustiger is dan anders. Ook de avond na de operatie is het meestal noodzakelijk de voeding te beperken. Dit hangt onder andere af van de duur van de ingreep en zal u worden meegedeeld door de dierenarts wanneer u uw dier komt ophalen.
Soms wordt er op het jaarlijks onderzoek een bijgeruisje vastgesteld. Dit is een abnormaal geluid van het hartje, enkel te horen met een stethoscoop. Ook dieren die plots beginnen te hoesten, zwaar ademen of een sterk verminderd uithoudingsvermogen hebben, hebben soms een hartaandoening.
Indien we een ernstig bijgeruis vaststellen, raden we steeds aan om een echografie van het hart of een radiografie van de borstkas te nemen.
Voor vele hartaandoeningen is er geen operatie mogelijk. Uw dier krijgt dan verschillende geneesmiddelen voorgeschreven die hij of zij de rest van zijn leven zal moeten innemen. Deze medicatie verbetert de levenskwaliteit van het dier, de pompfunctie van het hart en vergemakkelijkt de ademhaling.
We raden aan om regelmatig op controle te komen, zodat we de toestand van de patiënt nauwgezet kunnen opvolgen. Ook de medicatie kan u altijd bij ons komen afhalen. Zo kunnen we even overleggen hoe het met uw dier gaat en indien nodig de medicatie wat bijsturen.
Dierenarts Van Ham heeft aan de European School for Advanced Veterinary Studies de opleidingen cardiologie gevolgd. Bij Neoanimalia volgde zij cursussen om ook hartechografie te kunnen uitvoeren bij rechtopstaande dieren. In 2018 behaalde zij bij ESVPS een General Practioner Certificate in Small Animal Cardiology. Zij onderzoekt regelmatig hartpatiënten doorverwezen door collega dierenartsen en geeft ook les echocardiografie aan collega dierenartsen.
Wij beschikken in onze praktijk over hoogkwalitatieve toestellen om een volledig hartonderzoek te kunnen uitvoeren, zoals een digitale RX, een draagbare echograaf (met kleuren, continuous en pulsed wave doppler), een EKG toestel en een Doppler bloeddruktoestel.
In onze praktijk worden veel verschillende operaties uitgevoerd. Uiteraard kan u bij ons terecht voor de routine operaties zoals castratie, sterilisatie, detartrage (gebitsreiniging) of wegname van tumoren, maar ook voor vele andere ingrepen in het kader van een behandeling.
Elke dierenarts in ons team is een Veterinary Surgeon, een dierenarts-chirurg.
Naast honden en katten opereren wij regelmatig ook de kleinere patiënten, zoals knaagdieren en konijnen.
Wij opereren enkel op afspraak, tenzij het om een dringende ingreep gaat. Wij vragen u dan ook om uw dier nuchter binnen te brengen. Dit wil zeggen dat hij de laatste keer eten krijgt 12 uur vooraf. Water mag hij drinken tot een uur voor de verdoving. Wordt uw hond geopereerd, dan vragen we u om hem voor de operatie voldoende lang uit te laten.
Het is voor ons heel belangrijk dat uw hond of kat geen onnodige pijn lijdt. Bij chirurgische ingrepen dienen wij dus steeds preventief pijnstilling toe. Naargelang de ingreep is het soms ook noodzakelijk om antibiotica te verstrekken.
Gedurende de eerste dagen na een chirurgisch ingrijpen raden we steeds aan een hond aan de leiband uit te laten en zo kalm mogelijk te houden. Een kat kan men best de eerste twee dagen binnen houden.
Soms is het nodig een kraag of een medisch t-shirt aan te doen zodat het dier niet aan de wonde kan likken of bijten. Dit zal door de dierenarts met de eigenaar worden besproken.
U als eigenaar kan best enkele malen per dag de operatiewonde inspecteren. Indien u iets abnormaals opmerkt neemt u best contact op met de praktijk. De hechtingen mogen meestal na tien dagen worden verwijderd, tenzij anders vermeld door de dierenarts.
Jeuk en huiduitslag zijn frequent voorkomende klachten bij onze huisdieren. Omdat deze problemen soms meerdere diagnostische tests vragen, proberen we dermatologische patiënten zoveel mogelijk na afspraak voort te helpen. Wij beschikken in beide praktijken over een microscoop om een grondig huidonderzoek te kunnen uitvoeren.
Voor hardnekkige huidklachten en allergieën doen we beroep op Dr. Van Leuven. Hij heeft een Certificate in Veterinary Dermatology.
Een goede vlooien- en tekenpreventie is vaak een belangrijk deel van de behandeling. Indien u wenst kan u deze producten bij ons verkrijgen en zo kunnen we u advies geven omtrent de beste behandeling voor uw dier.
In 2006 zijn we overgeschakeld naar digitale radiografie. Dit heeft vele voordelen. De rx moet niet meer ontwikkeld worden en de diagnose kan dus onmiddellijk gesteld worden. Verder zijn er veel meer details zichtbaar dan met conventionele radiografie. Door de kortere belichtingstijd is digitale radiografie ook gezonder voor mens en dier.
Verschillende aandoeningen kunnen gediagnosticeerd worden met radiografie:
Hart- en longziekten, botproblemen (zoals breuken, artrose, heupdysplasie…), maag- en darmproblemen, drachtdiagnose… Ook kan u bij ons terecht voor officiële foto’s voor de commissie van Sint Hubertus.
Echografie is een techniek waarbij we door middel van geluidsgolven bepaalde structuren in beeld kunnen brengen. Geluidsgolven zijn absoluut niet schadelijk en ook niet pijnlijk voor het dier. We kunnen de buik scannen om te zoeken naar tumoren, vocht of veranderingen in bepaalde organen. Ook kunnen we kijken of uw dier drachtig is. Indien er vermoeden is van hartziekte kan er met de echo naar het hart van uw dier gekeken worden.
In onze hospitalisatieruimte verblijven zieke dieren en ook gezonde dieren net na een operatie. Zo kan de dierenarts uw dier van dichtbij volgen en regelmatig medicatie toedienen. Indien noodzakelijk wordt uw dier onder de warmtelamp of op een warmtekussen gelegd.
Ernstig zieke dieren moeten soms een infuus toegediend krijgen. Hierbij wordt er vocht toegediend via een katheter die meestal in een vene in de voorpoot geplaatst wordt. Zo kunnen we dan de medicatie via het infuus toedienen, die dan onmiddellijk begint te werken.
Er wordt aangepaste voeding voorzien voor uw dier. De honden worden regelmatig uitgelaten en de katten krijgen een propere kattenbak. Na het verblijf van een dier worden de kooien steeds grondig ontsmet.
Waarom een dier onnodig ziek laten worden als je dit kan voorkomen? Er zijn vele ziektes waarvoor je een dier kan beschermen door middel van vaccinatie. Wanneer u voor de jaarlijkse vaccinatie langskomt wordt uw dier telkens volledig onderzocht.
Honden worden gevaccineerd tegen hondenziekte (distemper), kattenziekte (parvovirose), hepatitis, parainfluenza en rattenziekte (leptospirose). Voor de hondenschool of het dierenhotel is bovendien ook vaccinatie tegen kennelkuch verplicht. Katten vaccineren we tegen kattenziekte en niesziekte. Indien uw kat frequent buiten komt of op poezenhotel gaat, vaccineren we ook tegen leucose. En indien u naar het buitenland trekt met uw dier moet hij of zij een spuitje krijgen tegen hondsdolheid.
- Vaccinatieschema hond:
- 6 weken
- 9 weken
- 12 weken
- (16 weken)
- Jaarlijkse vaccinatie
- Vaccinatieschema kat:
- 9 weken
- 12 weken
- (16 weken)
- Jaarlijkse vaccinatie
- Vaccinatieschema konijnen:
- Eenmaal per jaar tegen Rabbit Hemorrhagic Disease 1 en 2 en tegen Myxomatose.
Bent u op zoek naar een jonge hond, die nog veel training, beweging en geduld nodig heeft, of eerder naar een reeds volwassen en rustiger dier? Informeer u vooraf over het ras waarin u interesse heeft. Gaat het om een actief dier, dat veel beweging nodig heeft? Of zoekt u eerder een gezinshond, waar ook de kinderen mee kunnen ravotten. Bent u een fervente wandelaar of zoekt u een hond die naast u in de zetel komt liggen?
Ook bij katten is er veel verschil in karakter naargelang het ras. Bent u van plan om uw kat buiten te laten, dan is een dure raskat misschien iets minder geschikt? Wilt u een kalme knuffelpoes of eerder een actieve muizenvanger? Kittens moeten volgens de wetgeving gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd zijn voor ze naar hun nieuwe thuis gaan.
Voor zowel honden als katten raden we aan om op te passen voor broodfokkers. Een erkende kweker is daarom niet altijd een goede kweker. Vraag steeds om vooraf de paspoorten te mogen zien, dan weet u of het een Belgisch of een geïmporteerd dier is. Ga vooraf een keer kijken waar de pups of kittens gehuisvest zitten. Als u dit niet mag zien, is het vaak verdacht. Vraag steeds om de ouders te mogen ontmoeten. Zijn de ouderdieren getest op erfelijke aandoeningen? Dit is belangrijk bij sommige rasdieren. Koop zeker nooit uit medelijden een broodfok dier. Al redt u er misschien eentje, denk dan aan de vele broertjes en zusjes die zullen sterven en de ouders die onvoldoende verzorging en liefde krijgen.
Hebt u niet echt een voorkeur voor een bepaald ras, denk dan zeker ook eens aan onze asieldieren, die zitten te wachten op een warm nestje.
Bent u niet zeker of u de juiste keuze maakt? Neem vrijblijvend contact op met onze gedragstherapeut, hij kan u hier ook in adviseren.
- Standaard consultatie: 40 euro
- Dringende consultatie: vanaf 70 euro
- Huisbezoek: vanaf 65 euro
- Anesthesie: naargelang gewicht en diersoort, vanaf 22 euro
- Bloedname: 17,5 euro
- Hospitalisatie: naargelang diersoort, vanaf 30 euro per dag
- Andere tarieven op aanvraag